Anmälan till höstens grupper
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Borås Gymnastiksällskap
Gemenskap Hälsa Glädje

Hopprep bas/forts och Hopprep tävling

 
Vad är hopprep?
 

Hoppformer
De tre huvudsakliga formerna av hopprep är enkelrep (single rope), dubbelrep (double dutch) och kinesiska hjulet (Chinese wheel). Var och en erbjuder nya utmaningar och tillåter hoppare på alla  nivåer att upptäcka glädjen med att hoppa rep.

Enkelrep
Denna form av rephoppning ger utövaren möjlighet att hoppa i sitt eget tempo, när och var som helst. Hoppare kan också arbeta tillsammans genom att hitta på nya ”rutiner” och utföranden. Enkelrep ger också hopparna möjligheter att skapa många nya tricks och trickkombinationer, oavsett nivå.

Dubbelrep
Detta är en form av rephoppning. Varje moment är viktigt: att arbeta tillsammans, anpassa sig till varandra samt att förbättras och nå framsteg som grupp. Detta är vad dubbelrep handlar om.

Chineese wheel
Denna hoppform ger också en mängd möjligheter och förbättrar hopparnas koordinationsförmåga och kommunikation. Den unika timingen som krävs i hjulformation kan vara vanebildande. Här finns inga gränser för vilka trick som kan utföras.

 

NÄSTA TERMINSSTART: 

HT24, Terminen startar vecka 34 och håller på till och med vecka 50

Uppehåll under Novemberlovet v44 (28 oktober - 3 november)

 

Dessa är våra hopprepsgrupper för tjejer och killar HT24

Grupp

Födelseår

Nivå

Träningstillfällen

Pris/termin

Hopprep bas och forts från 8 år 2016-

bas

Onsdag 17.00-18.00

750:-
Hopprep tävling 2014- forts/avanc

Måndag 17.00-19.00

Onsdag  17.00-19.00

Fredag   18.00-20.00

1950:-
         
   

 

   

 

 

Årlig medlemsavgift 150:- tillkommer utöver terminsavgiften.


Andra hoppformer
De olika formerna av hopprep kan också mixas. Man kan till exempel hoppa singelrep i ett dubbelrep eller gå från dubbelrep till en hjulformation. Dessa former är inte heller de enda. Man kan också vara två personer i ett rep, använda ett enda långt rep, och så vidare.

Tävlingar
Efterhand som intresset ökat har man börjat tävla i hopprep. De första tävlingarna i organiserad form genomfördes som skoltävlingar. De bästa teamen från de deltagande skolorna gick vidare till distrikt-, regions- och riksfinal. Första riksfinalen arrangerades i Stockholm 1988. Skoltävlingen omfattade endast dubbelrep och fyra personer tävlade i tre grenar: snabbhet, serie och freestyle.

Denna breddtävling har ersatts av Vikingahoppet, där lag kan tävla i både enkelrep och dubbelrep. Intresset för större tävlingar och internationella regler vaknade i och med att ERSO (Europeiska Hopprepsförbundet) bildades. EM arrangerades för första gången i Gent, Belgien 1991. Nästan alla barn gillar att hoppa hopprep. Flickor och pojkar från olika generationer har höst och vår hoppat rep på skolgården eller på gatan. Hopprep som tävlingsidrott (ropeskipping) har fått luft under vingarna via impulser från USA med många nya, roliga idéer.

Sverige är ett land som genom åren tagit många pallplatser både på EM och VM i både dam, herr och mixed-klasser på både junior och seniorsidan.

Tävlingsformer
Lag:
Ett lag består av fyra-sex hoppare, flickor, pojkar eller mixed. Man tävlar i sammanlagt åtta tävlingsgrenar: fyra med enkelrep och fyra med dubbelrep. Fyra av grenarna är snabbhetsgrenar.

Enkelrep: 4x30 sek springsteg och 2x30 sek dubbelsnurrar.
Dubbelrep: 4x30 sek springsteg utförd som en stafett och 1x60 sek.
I fyra olika freestyles ska hopparna sedan, under 1 min och 15 sekunder, prestera en kombination av skicklighet, teknik, spänst och koordination.

Freestyleprogrammen utförs oftast till musik och bedöms dels efter nivå- och antal svårigheter samt efter presentationen av rutinen, däribland kollar dommarna bland annat på musikaitet, utnyttjandet av golvytan och teknik.

Singel:
Det finns även tävlingar där man tävlar individuellt. Grenarna är då: snabbhet 30 sekunder, snabbhet tre minuter samt freestyle under 1 minut och 15 sekunder.

Utöver detta finns även en trippeltävling för de som tävlar efter internationella regler, där man ska hoppa så många tripplar i rad utan att fastna. 

Som nybörjare hoppar man öven 20sek dubbelsnurrar och springer man sin andra snabbhet i 2min istället för 3min.

Redskap
Hopprepen är vanligtvis av plast med roterande handtag. Längden varierar beroende på tävlingsgrenens art. I snabbhet används kortare rep, i freestyle längre. För att hoppa riktigt snabbt används även stålrep.

Olika grupper
Vi delar upp våra deltagare i olika grupper utefter nivå och om intresse finns att tävla.

Just nu har vi Steg 1 som är för nybörjare, Steg 2 för dem som kommit längre och/eller vill tävla i nybörjartävlingen och sedan Tävlingsgruppen för dem som vill satsa på tävling på hög nivå.
Just nu tränar Steg 2 och Tävlingsgruppen tillsammans.
För att tävla/träna inför tävling krävs en viss kunskap, därför ser vi över detta innan vi kan ta upp deltagare till Steg2.

Inget måste att tävla utan om man är osäker är vi alltid öppna för att deltagare får vara med att träna inför tävling och får sedan bestämma sig om dem vill tävla eller inte.

Det är olika upplägg i de olika grupper då Bas handlar om att börja lära sig grunderna i de olika former som finns och utvecklas därifrån.
Fortsättnig/Tävlingsgrupp är övning inför tävling och är då lite tuffare träningsform.

 

Vill du köpa eget hopprep - det gör du i hallen vid träning.
Betalning sker med swish 123 378 4899

Komplett rep:

Stålrep: 200:-
Trixrep: 150:-
Vanligt rep:100:-


Delar:
Stålhandtag: 125:-/par
Stållina: 100:-
Trixhandtag: 100:-/par
Trixlina: 75:-

 

Repväska: 75:-

 

 
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Det finns inga nyheter..
 
samarbeten
Sociala medier