Borås GS
Rörelse hela livet
Vanliga frågor och svar

Nedan hittar ni svar på de vanligaste frågorna angående vår verksamhet. 1. Kan mitt barn provträna en gång innan vi betalar?

 2. Vad kostar en termin?

 3. Vilka grupper finns?

 4. Vad är skillnaden på grupperna?

 5. Vilken grupp eller nivå ska jag välja?

 6. Hur gör jag en bokning till en grupp?

 7. Gruppen jag är intresserad av är fullbokad. Kan jag stå i kö om någon hoppar av?

 8. Kan jag som förälder sitta med i gymnastiksalen?

 9. Vad är en stödförälder?

 10. Varför har ni stängt anmälan för den här terminen?

 11. När börjar terminen?

 12. Vad ska barnen ha på sig när de tränar?

 13. Mitt barn går redan i en grupp. Måste vi göra en nyanmälan inför nästa termin?

 14. Varför måste vi betala nästa terminsavgift så tidigt?

 15. Mitt barn är sjukt. Vem ska jag sjukanmäla till?

 16. Varför har ni ändrat åldrarna för grupperna?

 17. Varför har ni tagit bort grupper från skolorna?

___________________________________________________________________________________

1. Kan mitt barn provträna en gång innan vi betalar?

För att hålla en plats i gruppen måste vi få in en betalning när bokningen görs. Om ert barn inte skulle trivas eller av någon annan anledning inte vilja gå kvar efter första tillfället, meddelar ni kansliet innan andra tillfället och då betalar vi tillbaka allt utom medlemsavgiften på 150 kr. 


2. Vad kostar en termin?

Träningsavgiften för träningsgrupper, tävlingsgrupper och parkour är baserad på antalet träningar (13 veckor) på en termin.

Se separat lista på träningsavgifter i menyn.

Medlemsavgift (gäller jan-dec): 150 kr
Licensavgift, endast vissa grupper (gäller okt-sept): 150 kr för träningslicens och 180 kr för tävlingslicens.

 

3. Vilka grupper finns?

Borås GS har följande typer av grupper för de nedan angivna åldrarna:

Liten och Stor, där en vuxen är med hela passet (från 2 år)

Familjekul, där en vuxen är med hela passet (från 4 år)
Bamsegympa (från 4 år)
Redskapsgymnastik (från 6, 8, 10, 12 år)
Parkour (från 8, 10, 13, 15 och 18 år)

Trampolin

Truppgymnastik (från 8 år)

Vuxengymnastik (från 18 år)


4. Vad är skillnaden på grupperna?
I både Familjegympan, Bamsegympan och i redskapsgymnastiken tränar vi alla grundformer som springa, gå, balansera, klättra, krypa, åla, hoppa, kasta och fånga. Vår verksamhetsidé grundar sig i Rörelse hela livet. Se gärna vår utvecklingsmodell för en större förståelse för hur detta fungerar.

Liten och Stor/Familjekul - finns till för våra yngsta. I dessa grupper tränar barn och vuxen tillsammans på ett roligt, utmanande och lustfyllt sätt genom lekar och hinderbanor.

Bamsegympa är anpassat för barn mellan 4-6 år. På Bamsegympan arbetar vi mycket till musik och vi arbetar utifrån Bamse och alla hans vänner där de olika bamsefigurerna symboliserar olika rörelsegrupper och grundläggande motoriska övningar.

Redskapsgymnastik - är lite friare för varje enskild ledare att planera utefter egen fantasi, men även här används musik och lek för att öva in olika moment. Deltagarna introduceras i gymnastikens grundövningar och utmanas i roliga redskapsbanor. Redskapsgymnastik är vår träningsinriktning för de barn som vill träna och utvecklas utan att tävla.

Parkour - En sport där du skall ta dig från punkt A till punkt B på bästa möjliga sätt med hjälp av din kropp. Du tränar dig själv för att kunna ta dig igenom alla slags miljöer och hinder som i din väg med hjälp av självsäkerhet, styrka, teknik och kreativitet.

Truppgymnastik - En tävlingsdiciplin inom gymnastik där gymnasterna tränar och tävlar i lag i redskapen Tumbling, Trampett och Fristående. I truppgymnastik är målet att tävla och utvecklas individuellt men också gemensamt i ett lag.

Trampolin - En individuell tävlingsdiciplin där varje serie består av 10 olika övningar (hopp) som måste utföras efter varandra.


Gymnastics Fitness - Vuxengymnastik - är vår träningsform för vuxna som är intresserade av gymnastikinriktad träning.

Vill du ha en ny utmaning, kanske utföra din första frivolt i livet eller till och med hållit på med gymnastik som ung - då är detta gruppen för dig!


5. Vilken grupp eller nivå ska jag välja?

Välj den typ av träning som bäst motsvarar dina önskemål. Vår verksamhetsidé grundar sig i Rörelse hela livet. Se gärna vår utvecklingsmodell för en större förståelse för hur detta fungerar.


Somliga av våra grupper är uppdelade efter förkunskap. Vi ber er vänligen att respektera förkunskapskraven och åldersindelningarna, då dessa finns till för att få jämna grupper som främjar barnens utveckling. 


Nybörjare Redskskap och Parkour nybörjare:

Inga förkunskaper krävs.


Redskap fortsättning 8-10 år

Förkunskaper: 

Se inlägget nedanför


Redskap fortsättning fr. 11 år

Förkunskaper:

Tränar två gånger i veckan

Se inlägget nedanför


Truppgymnastik

Alla gymnaster startar sin träning i Trupp Basic som är en förberedande trupp för den som har intresse av tävlingsgymnastik! 

Våra trupper 1-5 samt killar är inte valbara utan uppflyttning till dessa grupper från Trupp Basic sker utav ledarna utefter barnet kunskap och i mån av plats. Alla våra trupper har grundläggande kunskapskrav för att passa den tävlingsnivå gruppen befinner sig i. Uppnås inte kunskapskraven för trupp basic rekommenderas redskapsgymnastik som start. Trupp Basic är indelade i ålderskategorierna yngre (8-10 år) och äldre (fr.11 år). Gymnasten ska erbjudas möjlighet till att bli säkrare på de övningar gymnasten kan som ligger utöver målen, samt förberedas för att vid uppflyttning motsvara de kunskapskrav som gäller för aktuell trupp.


Förkunskapskrav Basic:

Se inlägget nedanför.


6. Hur gör jag en bokning till en grupp?

För att göra en bokning, och för att se priset för varje grupp, klickar ni på anmälan på startsidan. Följ instruktionerna efter att ni klickat på den blå knappen "Logga in för att boka". Nu kan ni sortera på önskad plats och hur mycket barnet fyller under året. Grön siffra visar hur många lediga platser det finns i gruppen. Vill ni veta mer om de olika grupperna, som pris eller förkunskaper eller för att boka en plats, klickar ni på respektive grupp. Är gruppen full står det "Fullbokad" i rött. När bokningen är stängd står det "Ej bokningsbar".

 

7. Gruppen jag är intresserad av är fullbokad. Kan jag stå i kö om någon hoppar av?

Vi rekommenderar starkt att anmäla sig till en grupp med lediga platser, eftersom vi har få avhopp. Innan terminen börjat och ett par veckor in på terminen kan man anmäla intresse av plats i fulla grupper vid återbud. Då kan man fylla i den här intresseanmälan (öppnar 18 december 2017) så noggrant som möjligt. Om en plats blir ledig i en grupp som motsvarar era önskemål kommer vi att kontakta er. Reservlistan nollställs efter varje termin och om vi inte kontaktat er i mitten av terminen kunde vi dessvärre inte erbjuda en plats den aktuella terminen.


8. Kan jag som förälder sitta med i gymnastiksalen?

Under åren har vi märkt att barnen lär sig mycket mer och har större behållning av att få vara på gymnastiken själva, även de minsta barnen. De kan fokusera på träningen på ett helt annat sätt och öva på den sociala biten i en grupp där de andra deltagarna är i deras egen ålder. I vissa fall bestämmer ledaren att föräldrarna kan komma in igen sista minuterna för att se vad barnen gjort under passet, andra ledare väljer att bjuda in till en liten uppvisning i slutet av terminen istället. Då har barnen fått arbeta själva och får glädjen av att visa för sina föräldrar hur duktiga de blivit. I de yngre grupperna är ledarna väldigt tacksamma för hjälp med fram och bortplockning av redskapen.

 

9. Vad är en stödförälder?

En stödförälder är med som ett stöd för ledarna på träningarna med fram/bortplock av redskap, stationsöversyn och lättare passning. Man är ett par extra ögon i gruppen och hjälper alla barn lika mycket under passen. En stödförälder är ombytt och ska tilldelas uppgifter av ledaren på plats och behöver inte ha någon föräldrakontakt mot övriga gruppen.


Vi söker ledare till flertalet av våra grupper; Stödföräldrar, assisterande ledare och huvudledare. 

Du som har ditt barn* i verksamheten och är assisterande eller huvudledare får barnets terminsavgift till ett värde upp till 800 kr tillbaka utöver ett timbaserat arvode per termin. (* Gäller ett barn 2-18 år) Inga förkunskaper krävs. Att vara en trygg och närvarande vuxen för gruppen räcker långt. Är du intresserad eller känner någon som skulle passa i rollen - kontakta kansliet på kansli@borasgs.se.


10. Varför har ni stängt bokningen för den här terminen?

När det gått 5-6 gånger in på terminen stänger vi intaget för att barnen oftast börjat bilda en gruppkänsla och det är svårt för nya barn att komma in i gruppen, liksom det är svårt för ledarna att "börja om från början" med ett barn när alla andra lärt sig hur allt funkar på gymnastiken.

 

11. När börjar terminen?

I bokningssystemet kan man se när startdatum är och om man klickar på gruppen man är intresserad av, syns både start och slutdatum uppe i vänstra hörnet av det nya fönstret. Efter en bokning till en av våra grupper skickas en bekräftelse ut på mail. Vårterminen pågår v.2 till v.17 och höstterminen v.36 till v.49. Terminen innehåller minst 13 träningstillfällen, och om inget annat meddelas av ledaren håller vi lov på sport-, påsk- samt höstlov.

 

12. Vad ska barnen ha på sig när de tränar?

Gymnastikdräkt, t-shirt och shorts, på fötterna ”plastisock” eller barfota, uppsatt hår och glöm inte att ta med vattenflaska.

Vi ber er vänligen att lämna inomhusskor hemma. 

 

13. Mitt barn går redan i en grupp. Måste vi göra en nyanmälan inför nästa termin?

Alla ska återanmäla sig inför ny termin. Du får en påminnelse några veckor innan bokningsfunktionen öppnar och har därefter förtur innan platserna öppnas för nya deltagare. 

För att bekräfta platsen behöver du betala avgiften innan förfallodatum. De platser som inte bekräftats med betalning innan förfallodatum, går förlorade och finns att boka via vårt bokningssystem på hemsidan.

 

14. Varför måste vi betala nästa terminsavgift så tidigt?

För att föreningen ska hinna jobba med planering och ledarfrågor måste vi veta hur många barn som kommer att gå hos oss innan varje termin startar. Arbetet med att få fram vilka barn som vill gå kvar i grupperna mellan terminerna är stort och omfattande. För att vi som ideell förening ska hinna med att administrera eventuella bortfall behöver vi veta vilka som vill gå kvar så tidigt som möjligt. Det enda sättet för oss att göra detta på är dessvärre att be om en tidig betalning. De platser som sen är lediga ska erbjudas nya barn så snart som möjligt. Kritik som föreningen tidigare mottagit har varit att det tillkommit för många nya barn när terminen redan är igång, vilket har stört flödet i träningen och därmed barnens utveckling.

 

15. Mitt barn är sjukt. Vem ska jag sjukanmäla till?

I barngrupperna behöver ingen sjukanmälan göras. Skulle ni vara frånvarande en längre tid kan ni meddela ledaren men ni förlorar inte er plats under er frånvaro. I tävlingsverksamheten önskas det att en sjukanmälan görs på telefon, SMS eller mail till huvudledaren för gruppen. 


16. Varför har ni ändat åldrarna för grupperna?

Svensk Gymnastik är starkt växande och i och med detta har Svenska Gymnastikförbundet reviderat tävlingsstegen som träder i kraft 2018. Med den nya tävlingsstegen hoppas introducera tävling först när barnen blir 10 år. I Borås GS tror vi på den nya tävlingsstegen och förändrar därför våra grupper för att kunna följa med i utvecklingen. 


17. Varför har ni tagit bort grupper från skolorna?

Till höstterminen öppnar vi i samverkan med Hop N Pop en specialanpassad parkourhall på Enedalsgsatan 10 (bredvid Coop). Vi byter i samband med detta namn från Freerunning till Parkour. Alla grupper i parkour flyttar till den nya lokalen.


Flytten till parkourhallen möjliggör för oss att flytta våra övriga barngrupper till Gymmixhallen på Getängsvägen. 

Endast Trandared och Brämhult/Myrås kommer att finnas kvar likt tidigare. Beslutet grundar sig även i en ledarbrist som funnits länge. Genom att samla grupperna i samma lokal hoppas vi kunna underlätta administrationen och behovet av ledare. Vi stänger inga dörrar för att eventuellt återuppta verksamhet på skolorna men vi behöver då ha en bra och hållbar lösning på ledarskapet.

 
 
Vår Webbshop hos
Vi har bamsegympa!